Kézműves piac szezonhoz: Tanácsok a vásárláshoz

 
 
   Nyakunkon a nyár, ez most már biztos!  A szekrényben lenge, de nem túl kihívó szoknyára vadászol, az aluljáróban szerzel egy szórólapot, mondván jó lesz ez még legyezőnek, ötpercenként költői kérdések cikáznak a fejedben: Egyáltalán minek tusoltam indulás előtt? Miért is nem fogtam inkább kontyba a hajam? Hogy fogok most kinézni? Aztán begyűröd magad a következő villamosra és azon töröd a fejed, hogy annyi frászt kitaláltak már, de miért nem szabadalmaztat végre valaki egy légszűrő- tisztító,- újító, -pótló szerkezetet, amit például most csak bájosan az orrodra cuppantanál és nem kéne többé visszatartott lélegzettel megvárni a következő megállót.

  Legyen hasznos, legyen csinos, legyen az ami elsőként a "szemembe esik", vagy az, amelyikkel igazi unikum leszek, legyen jó illatú, legyen újra hasznos, legyen vad, legyen családbarát. A végtelenségig sorolhatnánk a tulajdonságokat, amelyek alapján megszületik a döntés: eladjuk a pénzünk, lecseréljük valamire, valami nagyszerűre, ami jobbá teszi az életünket. 

  A nyarat, mintha a kézműves árusoknak találták volna ki. Bármerre is visz az utunk, külföldi luxus utazásra, fesztiválra, városnézésre, nincs alkalom, hogy ne botlanánk beléjük! Azoknak, akik egyébként is kézműves termékeket vásárolnak sokkal könnyebb dolguk van egy ilyen piacon keresgélni, mások bizonytalanabbak, inkább csak távolról szemlélődnek. 

  Lássuk tehát melyek azok a részletek, amelyeknek köszönhetően szilárd talajjá gyúrhatjuk az ingoványosat:

- Nézd meg közelről! - ne aggódj az árus nem harap akkor sem, ha nem veszel tőle semmit. Örülni fog a látogatásodnak! És ha már ott jársz, érdeklődj, mi, hogy, miből készült! A kézműves vásárok árusai többnyire maguk a gyártók, így szívesen mesélnek a munkájukról. 
- Szia! - ha belépsz egy szupermarketbe üdvözlöd az ajtó mellett ácsorgó őrt, a virágüzletben sem állsz némán a vágott virágokat nézegetve. A kézműves portékára ne kirakatként tekints! A mögötte ülő személy rengeteg időt és energiát áldozott ezek elkészítésére, így, ha odalépsz az asztalához, tiszteld meg egy sziával!
- Kérdezz! - konrét dolgot keresel, tanácsra, segítségre van szükséged? A legjobb helyen vagy, hisz itt annyiféle szakemberbe, iparművészbe botlik az ember, érdeklődj bátran!
- Mitől olyan különleges? - Mi kerül ezen ennyibe?!, ha nem akarod megbántani, megsérteni a készítőt, próbálj barátságosabban fogalmazni, pl.: Elmondanád kérlek mitől olyan különleges ez a termék? Attól, hogy sokallod valaminek az árát nem kell szúrós megjegyzéseket tenni. Főleg nem a készítő füle hallatára. Ne feledd, nem egy multicégről és nem tömeggyártásról beszélünk. A kisvállalkozók egyedi termékeket készítenek, speciális eszközökkel dolgoznak, amelyek karbantartást igényelnek, adóznak, helységet bérelnek, odafigyelnek a minőségi alapanyag használatra, precíz kidolgozásra,  a marketingre, terjesztésre és nem utolsó sorban megfizetik a helypénzt is. 
- Támogasd! - ha megnyerőnek tartod a termékeket, azok dizájnját, itt az ideje vásárolni! Ha költségesnek találod, legalább kérj névjegykártyát! Keresd meg a szociális hálózatokon, kövesd a tevékenységét és oszd meg másokkal is, milyen szuper kézművesre akadtál! Ezzel sokat segíthetsz a munkája támogatásában.

  

 Ne feledd, a kézművesek egy jobb világért küzdenek, egy rögösebb utat választva, kitörve a tömeggyártásból, környezetszennyezésből. Ezért szeretjük őket!


Képek forrás: saját, Kemping Gombaszög

  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések