Ülésrend és ültetőkártyák- KREATÍV ESKÜVŐ III.

 

 
     Az esküvő szervezésének egyik mélypontjához érkeztünk, az ülésrend kialakításához. Ennek a megoldása akkor is komoly kihívást jelent, ha a családtagok gond nélkül elviselik egymást, sőt, helyenként még mondhatni kimondottan kedvelik is a kedves rokonságot :-). Talán 1-2 órás variálás után megszületik a tökéletes elrendezés, aztán két nappal a nagy nap előtt felhív XY és sajnálattal közli, hogy ez most részükről nem fog összejönni, tehát a GPS szavajárásával élve jöhet az újratervezés:-). 

    Na, de ez az ideális helyzet volt, most beszéljünk egy kicsit arról, amikor a kapcsolatokat leginkább a gordiuszi csomóhoz tudnák hasonlítani. Egymást nem éppen szívlelő elvált szülők, valamint egymást távolról elkerülni igyekvő testvérek színesítik a násznép összetételét. Az első problémákra már a szervezés legelső fázisában figyelünk fel, amikor összeírjuk a meghívottakat. Megpróbálunk felállítani egy koncepciót, elkezdünk elveket gyártani, miszerint senkit sem akarunk megsérteni, nem szeretnénk, ha az éjféli csillagszórókon kívül a szemekből is időnként szikrák csapnának fel. Örülnénk, ha ez a nap kivételesen a szeretetről és boldogságról szólna, jó esetben rólunk, az a ifjú párról, de lehet, hogy túl nagy falat lenne pusztán miattunk pár órára kilépni a gyűlölet tengeréből, amiben olyan kellemes lubickolni. Mindezek fényében a legnagyobb bizalommal és reményekkel telve folytatjuk a szervezést és megpróbáljuk úgy ültetni a vendégeinket, hogy a lehető legkönnyebben tudják majd elviselni ezt a borzalmas helyzetet, amibe bele lettek kényszerítve. Hiszen ahogy mi sem, úgy ők sem akarnak bennünket megsérteni azzal, hogy kihagynák ezt a napot(...)

    Nekifogok a ülésrend elkészítésének, közben erősen gondolkodok ezen az egészen. Szinte annyira, hogy úgy érzem, muszáj tennem valamit, hogy ráébresszem őket a tévedésükre. Hogy észrevegyék, hogy ez csak egy nap, de ők közben éveket hagynak eltelni azzal, hogy zsörtölődnek, rágódnak valamin, amiben kudarcot vallottak egymással szemben. Akármennyire is szeretném, hogy kilépjenek önmagukból és kicsit átérezzék a másik helyzetét, rá kell jönnöm, hogy ez nem az én harcom. Hiába leszek forradalmár, ha nem áll mögém senki, egyedül kevés vagyok ahhoz, hogy ezt a gordiuszi csomót kibogozzam. Úgyhogy megalkuvóan folytatom a munkám.

    Amikor elkészültem az ülésrenddel elégedetten néztem az alkotást és erősen szemet szúrt valami, amit akkor nagyon természetesnek és nagyon eleminek láttam:  mindannyian egyformák vagyunk, ha kicsit spirituálisan kéne megfogalmaznom, mind egyek,
de nem merjük felvállalni.

    Ennél a pontnál nem csak ezt értettem meg, hanem azt is, hogy ezek túl mély gondolatok ahhoz, hogy a forrásuk egy vidám madárkás ülésrend legyen. Ugye az elején megmondtam, hogy ez egy mélypont lesz... :)


Ülésrend - madarak a dróton-

Szükséged lesz:

- több kisebb keretből álló fali keret (asztalok mennyisége + 1)
- akvarell papír
- akvarell festék/ vízfesték
- puha gömbölyű ecset
- szalvéta
- madaras pecsét ( Aliexpressről rendeltem:)
- kis csipeszek
- fekete tus és tustoll
- olló
- ragasztópisztoly
- vékony madzag
- fekete rajzlap
- nyomtató
- fehér filctoll
- kevés szalma
- állvány


Fesd be az akvarell lapot olyan színűre, amilyen az esküvői díszlet színvilága! Nálunk bohém hangulat lesz, ezért minden szín teret kapott.


Folyasd össze a festéket, hogy különleges átmeneteket képezz!



Gyúrd gombócba a szalvétát és itasd fel a felesleges vizet és festéket! Ezzel az eljárással érdekes márványos hatást tudsz elérni. Tedd félre és hagyd teljesen megszáradni! Készíts több lapot, az szerint mennyi vendégetek lesz az esküvőn.


Pecsételd a madárkákat egymás mellé a száraz lapokra!


Tustoll segítségével írd fel a neveket a madárka hátára!


Vágd ki a madárkákat és rendezd őket kupacokba az asztalok szerint, hogy ne keveredjenek össze, majd készíts megfelelő mennyiségű csipeszt!


Ragaszd fel a madárkákat a csipeszekre!


A képkeretekből vedd ki az üveget és a hátlapra köss szorosan 2-3 soron madzagot! Érdemes a hátoldalon szalagragasztóval rögzíteni, hogy ne csússzanak el. Ezek lesznek a drótok, amelyeken a madárkák fognak ülni. A keretek az asztalokat jelzik. Egy keretbe tehát azok kerüljenek, akik egy asztalnál fognak ülni a teremben.


A fekete rajzlapra nyomtass feliratokat és számokat! A vendégek ezek alapján tudnak majd orientálódni, de előbb...


...rajzold át fehér filccel a fekete szöveget! Ezzel lehet krétatábla hatást kelteni. A STABILOnak a kínálatában találsz több olyan színes filcet is, ami a fekete lapon is meglátszik. 
Vágd ki a szövegeket és helyezd keretbe, vagy ragaszd a megfelelő keretek oldalára!



A menyasszonyt és vőlegényt kidekorálhatod fátyollal, csokornyakkendővel és ragaszthatsz a lábukhoz szalmát, mintha fészekben csücsülnének.


A drótokon csücsülő madarakat a lakodalom végén hazavihetik a vendégek, elég csak lecsiptetni őket a helyükről.


Ültetőkártyák drótból hajlítva

Amire szükséged lesz:

- vastagabb, de könnyen hajlítható drót
- Happy Jig dróthajlító szett
- papír, ceruza


Nagyon jó ötletnek tartottam dróttal kiírni a vendégek nevét, mert látványos és maradandó. Dróthajlítással azonban nem foglalkoztam korábban, így elkezdtem böngészni a neten, hogy lehet a legegyszerűbben nekiállni. Rátaláltam erre a szuper kis szettre, aminek köszönhetően nagyon egyszerűen el lehet készíteni az egyforma méretű karaktereket. Egy lyukakcsos tábláról van szó, amibe három méretű kör alakú dugót lehet beleszúrni, az szerint mekkora ívet szükséges hajlítani az adott betű esetében. Ezekhez kell folytatólagosan igazítani a drótot míg a név végéhez nem érünk. Nekem könnyebb volt úgy eljárni, hogy előbb leírtam a neveket egy lapra úgy, ahogy a drótot vezetném. Ez segített a dugók elrendezésében.



A végére érve elég lecsípni a drótot és egy csavarhúzó segítségével felfeszegetni a kialakított nevet a dugókról. Az ismétlődő neveket hasznos előre feljegyezni, hogy ne kelljen újra kirakni.




    A következő bejegyzésben szintén két ötletet megvalósításáról olvashattok majd. Színes üvegeket festünk és girlandot készítünk a fő asztalra. Pár nap múlva várjátok :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések