A legkényelmesebb balkon receptje!

 

Már nagyon vártam, mikor mutathatom meg végre Nektek ezt a nagyszerű projektet! Hetek óta készül, alakul, mára pedig az utolsó simításokat is véghez vittük! A balkont szerettük volna feldobni, de legfőképp kényelmesebbé tenni, íme a végeredmény:



   A sztori

   Szinte egész életemet panellakásokban töltöttem. Gyerekkoromban édesapámmal minden este az erkélyen üldögéltünk. A csillagokat néztük és azon töprengtünk, vajon mit rejthet a világegyetem. Egy kicsit olyan volt, mint egy kis sziget az életünkben, ahol a fontosabb, kényesebb témák is szárnyra kaphattak anélkül, hogy tartani kellett volna valamiféle kellemetlen következménytől. Ezek az emlékek inspiráltak arra, hogy egy olyan megoldáson kezdjünk gondolkodni, amely egyrészt feleleveníti ezeket az élményeket, másrészt lehetőséget ad arra, hogy elvonuljunk picit a világ elől.

  Az ötlet

  Néhány hónapja fejezték be a házunk felújítását, a szigetelés miatt viszont lényegesen csökkent a balkon mélysége. Hamar rájöttünk, hogy két szék és egy asztal, lehet bármilyen, nem fog elférni. Hosszas fejtörés és böngészés után végül megszületett a szivacsos ülőkés megoldás, amibe azonnal beleszerettünk és nekifogtunk a megvalósításnak.


 Az asztalt ez esetben ki kellett volna hagynunk. Viszont a szigetelésnek köszönhetően olyan széles ablakpárkányt kaptunk, amely bárpult hatást keltett. A fehér bárpult viszont unalmas, erre megoldásképp mozaik hatású stenciles festést alkalmaztam. A folyamat pedig a következő:

Amire szükséged lesz:

- csiszolópapír
- széles ecset, keskeny ecset
- szivacs
- türkizkék akrilfesték, bordó akrilfesték, arany akrilfesték
- stencil
- kültéri lakk

    
 Tisztítsd le, zsírtalanítsd az ablakpárkányt és csiszold be a felületét, hogy jobban rátapadjon a festék! 


Fesd le 2-3 réteg festékkel! Mielőtt felvinnéd a következő réteget, várd meg, míg az előző teljesen megszárad!


 

Szivacs segítségével maszatold be a felületet arany festékkel! Ennek köszönhetően antikos hatást tudsz elérni.


 

Helyezd fel a stencilt majd a szivacs segítségével vidd fel a türkizkék festéket! Ügyelj arra, hogy ne kerüljön festék a stencilen kívülre eső területekre! 


Ha elkészültél az első négyzettel, helyezd mellé a stencilt úgy, hogy az az előző mintához kapcsolódjon. Addig folytasd a műveletet, míg az egész felületet beborítod mintákkal.

Tipp: időközönként töröld át a stencil tiszta oldalát, mert megeshet, hogy befolyik alá a festék.
 

Ha megszáradt újra bemaszatolhatod arany festékkel végül pedig fixáld két réteg lakkal!


   Az ablakpárkány után jöhetett az ülőke. A munkálatokon egyenlő arányban osztoztunk a párommal Atival. A szint felemelésén ő dolgozott, a varrás és dekorálás pedig az én feladatom volt. A legfőbb dilemmánk az volt, vajon hány kg súlyt képes megtartani az erkély, mi lenne a megfelelő támaszték. Megtudtuk, hogy egy m2- en 400 kg-ot bír el, így hosszas tanakodás után végül kiválasztottuk az alapanyagokat.
   Az alap, amely nem szerepel a fotókon, mégis elárulom, néhány beton tégla, amelyet Ati deszkákkal borított be. Ezzel nem csak kisimította és egyensúlyba hozta az ülőkét, hanem esztétikusabbá is tette, hiszen valljuk be a betontégla önmagában nem éppen egy látványos építőelem. A fa burkolatot előnyös lakkal, vagy lazúrral kezelni, mielőtt még használni kezdjük.
 
 Erre a felületre két 10 cm vastagságú szivacskocka került. A belülre kerülő kocka sarkát cikk-cakkosan kellett bevágni, hogy illeszkedjen a balkon falának íveihez. Ezt zöld kárpitozó textiliával borítottam be. Aki teheti, használjon erre vízálló alapanyagot. Költségesebb ugyan, de kültéri használatra sokkal megfelelőbb. 
 

A kényelmes hátradőlést néhány székpárna oldja meg, amelyeket ezúttal fémcsövekre erősítettünk fel. A balkon oldalára nem fúrhattunk ezért itt klasszikus zuhanyfüggönytartó rudat feszítettünk ki.





Nem maradt más hátra mint néhány dekorációs elemmel feldobni ezt az oázist!
Bevallom a kaktuszoknak én sem tudok  ellenállni, így vettem is egy párnát és egy hozzá illő gyertyatartót. 

Készítettem azonban egy nagyobb mécsest is, amelyhez Nutellás üveget, drótot és néhány nagyobb gyöngyöt használtam fel. Egy kis ötletességgel bárki összehozhat hasonlót. Végül nem maradhatott el a hangulatfokozó színes égősor sem, amely egyenlőre a virágok közt tekereg, de nemsokára ő is méltó helyére kerül! :-)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések