KÉSZÍTS: Kör alakú szalmatáskát nyárra!


       Az idei nyár slágere a kör alakú szalma táska! A pinterest.com és néhány női divatlap előszeretettel publikál róluk, bár a beszerzésük azok számára, akik kisvárosokban, falvakban élnek kisebb kihívást jelent. Persze, forrásként megemlíthetjük a 21. századra erősen jellemző internetes rendelést, de mit tegyünk olyankor, ha mindenütt kifogytak a készletből, vagy ha nem szeretnénk hónapokat várni, míg a távol keletről megérkezik a várva várt, kétes minőségű csomag?

            Egyszerű: Készítsük el saját szalmatáskánkat! Most gondolom sokan azt mondják, „Nee, nekem ez tuti nem fog menni!“, vagy a kedvencem: „Nekem ehhez nincs türelmem!“ (hogy is lehetne, hisz a mai világban ahhoz vagyunk szokva, hogy „Adj uram de rögtön!“) A jó hír az, hogy bárkinek sikerülhet, mert több megvalósítási mód közül válogathatunk!
Ha például az egész táska felületét, anyagát magunk készítenénk el, nagymamáink kedvenc technikája lehet a segítségünkre: a horgolás! Számos gyönyörű minta közül válogathatunk!
Szülővárosomtól nagyjából 15km-re lévő falucskában, Zsitvabesenyőn az asszonyok máig saját készítésű kosarat hordanak a bevásárláshoz. Ezek azonban nem klasszikus vesszőből, hanem kukoricacsuhéból pödört fonálból készülnek. Az eljárás neve nem más, mint a sústyafonás, amelynek művelése mostanra már sajnos kihalófélben van, a technika azonban ennél a táskánál is alkalmazható!
Haladjunk az egyszerűbb, könnyebben hozzáférhető megoldások felé! Szerezzünk be vastag len madzagot, fonjuk belőle egy hosszú kígyót, amit egy kör alakú textildarabra szorosan, spirális alakban tűzzünk fel, végül pedig rögzítsük varrógéppel. Akár így is elkészíthető, a kör forma!
A legesleggyorsabb módja azonban, ha a táska két oldalát nem mi készítjük el, hanem előre beszerezzük, így azokat csak kiegészíteni kell. De mégis hol tudunk kör alakú szalmalaphoz hozzájutni? A válasz sokkal kézenfekvőbb, mint hinnéd! Ott, ahol időnként háztartási kiegészítőket, dekorációkat vásárolsz, hiszen erre a célra tökéletesen megfelel két fonott tányéralátét! Én a H&M home részlegén szereztem be, de pl.Tesco, Jysk, Ikea kínálatában is ráakadhatsz hasonló darabokra, vagy a fent említett internetes rendelés is járható út, pl. a H&M webshopjáról.


Miután alaposan körbejártuk a tematikát, nézzünk meg a szükséges alapanyagokat és munkafolyamat egyes fázisait!

Szükséged lesz:
-          Két fonott tányéralátétre
-          Vastag lenmadzagra
-          Közepes vastagságú kötélre
-          Darab vászon anyagra
-          Mérőszalagra
-          Erős cérnára
-          Tűre
-          Ollóra
-          Gombostűkre, vagy fércelőcérnára
-          Nagy gombra
-          Varrógépre, ha van
-          Bélésanyagra, ha szeretnél bélést




   Mérd meg a tányéralátét kerületét és vonj le belőle nagyjából 25-30 cm-t a rés miatt, amit a táskán ki kell hagyni! Az így megkapott méret adja meg a táska két oldalát összekötő sáv hosszát. Szabd ki ezt a sávot egy darab vászonból 2-2 cm-es ráhagyással minden oldalról. A célunk az, hogy ez a sáv  teljesen beleolvadjon a táska struktúrájába és színvilágába, így natúr len madzagra lesz szükségünk, abból is nagyjából olyan vastagságúra, ami egyezik az alátéten futó fonalak vastagságával.


Vágj le 3 szálat a madzagból az előbbi méret szerint! Javaslom, hogy kb. 5-10 cm-el hosszabb legyen, mivel a következő lépés ezen szálak összefonása, aminek köszönhetően azok veszítenek a hosszukból. Annyi fonott kígyót készíts, amilyen széles táskára vágysz.

  A kígyókat végül tűzd fel a kiszabott vászondarabra, amelynek két végét előbb hajtsd vissza és tisztázd el! A fonott kígyókat szorosan egymás mellé, egyenként varrd fel a vászonra, végül vágd le a felesleget, rögzítsd és dolgozd el a két végét!


       

A sávot gombostűkkel vagy férceléssel rögzítsd a tányéralátéthez, majd ha egy mód van rá, varrd hozzá  varrógéppel!


A neheze a másik tányéralátét rögzítésénél következik, amelyet egész hosszában kézzel kell a sávhoz varrni. Ügyelj arra, hogy a varrás erős és sűrű legyen! Vágd le a vászonból elálló felesleget és fordítsd színére a táskát!





A fonatokból levágott darabokat most remekül tudjuk hasznosítani, hiszen az ebből készült hurok és a gomb együttese alkotja meg a táska „zárrendszerét. A hurkot a táska belsejébe varrjuk közép tájékra, a gombot pedig az elejére.



        
A fülek vastag kötélből készülnek. Végük gyakran kicsavarodik, így tanácsos előbb szalagragasztóval körberagasztani. Behelyezzük a résen és vastag cérnával, pl. hímzőfonallal belevarrjuk a táska belsejébe.


   Végül nem marad más hátra, mint kidekorálni néhány bohém hangulatú pom-pommal!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések