Karácsonyi lecsengő

   

   A fa körül hagyott kiürült csomagoló papírokat gyűjtögetem, majd háromszor telepakolom a mosogatógépet a napokban felhalmozott sütis tányérokkal, poharakkal. Közben egyre csak azon töröm a fejem mennyi készülődés van/ volt  e- mögött, mennyi várakozás a kasszák kígyózó soraiban, mennyi netes böngészéssel eltöltött óra a tökéletes ajándékokért és díszekért. 
   A számos karácsonyi megrendelést már meg sem említve, amelyeknek köszönhetően az utóbbi két hónapban egy szabad órám sem maradt magamra, a családomra, egy rendes vasárnapi alvásra. Mit ne mondjak, kissé kiábrándító, de természetesen az ilyesminek- a sok rendelésnek örülni kell! A fáradtság egyébként is a felelőtlenül beosztott idő eredménye, vagy annak, hogy karácsony közeledtével képtelen vagy nemet mondani, már nem elvállalni, mert hisz mégiscsak a szeretet ünnepéről beszélünk...
   E kétségbeejtő gondolatok "tengerében fürödve" egy klisévé érett mondattal nyugtatom magam, amelyet a várandós nők felé intéznek az e téren tapasztaltabb társaik, miszerint a szüléssel járó szenvedést azonnal elfelejted, amint a kezedben tudhatod újszülött gyermeked. Lehet benne valami. Ha a Szenteste tökéletesre sikerül, olyanra, amilyent lelki szemeiddel megálmodtál, kiváltottad a boldogságot, úrrá lesz a harmónia. Ha a hetekig válogatott ajándékaid is telibe találnak, az maga a Kánaán, azaz ez esetben inkább a Betlehem. 
   
    Bevallom szeretem ezt a készülődést! Szeretem a szép dolgokat, az egyedi, kézzel készült dolgokat a régi megörökölt dolgokat és szeretem, ha körbevehetem magam velük. Szeretem fényfüzérrel teleaggatni a bútorokat (és ezt az év bármely napján meg is teszem), szeretem ha az asztalon, ahol étkezünk gyertya ég és csillognak az evőeszközök. Ha jobban belegondolok meglennék mindez nélkül. De nem lennék meg nélkülük Karácsonykor.


   A következőkben az idei tarka karácsonyfánkról mutatok néhány közeli fotót. A képeken olyan karácsonyi dekorációs elemeket láthattok, amelyek mind kézzel készültek vagy örököltek:

Saját készítésű patchwork karácsonyfadísz- összesen 9 db. készült belőlük

Nagymamám által horgolt hópelyhek és örökölt üvegtobozok

Gömbök 3D hatású fotóval (ezekből közel 125 db.-ot készítettem megrendelésre) és kézzel varrt filc házikó

varráshoz használatos pom-pom szalag mint karácsonyi füzér


    Ajándékozás

    Mindemellett szót kell ejtsek az ajándékozásról, melyre kimondottan nagy hangsúlyt fektetek. Legyen az bármilyen ünnep két dologra törekszek: amit adok hasznos legyen az ajándékozottnak, másrészt legyen olyan alkotó, akitől ezt közvetlenül be tudom szerezni.

 Kiskoromban, amikor zsebpénzt adtak a szüleim gyakran hangzott el a mondat: "Ne hülyeségekre költsd!" Sosem értettem mire céloznak ezzel, hisz, sokszor, amit én fontosnak és hasznosnak találtam megvenni, ők felesleges   kiadásnak gondoltak. 
      Most úgy gondolom nem fogalmaztak elég egyértelműen és kifelejtettek egy fontos részletet. 
Nyilván nekünk embereknek különféle igényeink vannak, szükségünk van ételre, ruhára, otthonra, berendezésekre és fel sem lehetne sorolni hányféle tárgyra, amit e fejlett világunk megkövetel. Egyszerűen beszaladunk a bevásárló központba és a pénzt, amiért keményen megdolgoztunk elcseréljük egy boltban valamire, amire épp szükségünk van és, ami egészen egyértelműen nem ér annyit, mint amennyit elkérnek érte. Ezentúl nincs más csak az öröm az új tárgyból, vagy éppen a csalódottság, ha nem azt kaptuk, amit vártunk. 
   Eszünkbe sem jut elgondolkodni azon, hogy a pénzünk kiknek a zsebébe kerül és milyen következményei lehetnek annak, ha egy rossz ügyet, pl. egy állatokon kísérletező multit, vagy az országunk folyóit erősen szennyező gyárat támogatunk. Az ilyen cégeket persze nem lehet teljesen elkerülni, de nem szabad elfelejteni, azt sem, hogy bizonyos helyzetekben azért bőven akad más, sokkal biztonságosabb alternatíva. Ha valaki nem adja hozzá az arcát a vállalatához, ha nem vállalja fel magát és nem beszél nyíltan a tevékenységéről, az kétségekre ad okot. A népbutító, hamis igényeket teremtő, álruhába bújtatott vállalatokat hosszasan lehetne taglalni, de nem szeretnék mélyebben elmerülni ebben a témában. Sok írás született már erről.
     Csak egy üzenetet törekszek tolmácsolni, ami kölcsönös segítségen és szereteten alapszik. Az után, hogy elterveztünk, mit szeretnénk vásárolni, hasznos megfontolni azt is, hogy azt kitől szerezzük be. Elég egyszer tudatosan olyan kisvállalkozóhoz fordulni, aki maga készíti, termeszti, forgalmazza a kívánt terméket! Egészen biztos vagyok abban, hogy a lelkét is ki fogja tenni azért, hogy teljesítse, amit szeretnénk és ugyanilyen szeretettel fog visszavárni következő alkalommal is. Elképesztő mekkora erő lakozik abban, ha közvetlenül attól a személytől tudod beszerezni a terméket, aki azt elkészíti. Kezet foghatsz vele, minden kérdésedre választ kaphatsz. A tárgyaddal egy arcot is hazavihetsz, egy benyomást és egy emléket miközben nem fogod sajnálni az elköltött pénzt, mert tudod, hogy jó kezekbe kerül. Fontold meg, ha legközelebb szükséged van valamire és légy körültekintő. Ne költs hülyeségekre és ne add bizalmatlan kezekbe a vagyonod!


      A témát azért hoztam szóba, hogy indokoljam azt miért döntök az alkalmak nagy részében kézműves termékek mellett. Bár alkotó vagyok, nem tudok és nem is akarok mindent magam készíteni. Én is haza akarok vinni egy-egy arcot és emléket, támogatni a magamfajtákat, tudom milyen értéke van ennek a gesztusnak. Ennek köszönhetően idén is sok helyi alkotó munkája került a karácsonyfánk alá, őket szeretném az alábbiakban bemutatni: 

HESTYSOCKS Egyedi szlovák zoknik : https://hestysocks.sk/

DÓRÁS: Nemezelt MOON szappan : https://www.sashe.sk/doras,
MODRÁ PÚPAVA : gyógynövényes kozmetikumok: borotválkozás utáni olaj érzékeny bőrre : https://www.sashe.sk/ModraPupava 

SALOCKA: varroda: Rókababa: https://www.sashe.sk/salocka

LILIA NATURA: házi készítésű bio kozmetikumok : http://lilianatura.hu/

DOT´N´POT: Eco print Gyógynövényekkel töltött párnák : https://www.sashe.sk/DOTNPOT

HANDMADE BY VIDU: Neszeszer :https://www.facebook.com/handmadebyvidu/

HANDMADE BY VIDU: Patchwork fiús kozmetikai szett- kozmetikai táska, szatyor zoknikra/ alsóneműre, vízálló szappantok, újrahasznosítható arctisztító korongok :https://www.facebook.com/handmadebyvidu/

HANDMADE BY VIDU: textil tároló doboz : https://www.facebook.com/handmadebyvidu/

HANDMADE BY VIDU: Ajándék szoknya saját részre :) : https://www.facebook.com/handmadebyvidu/


   Hamarosan zárom az évet így kiderül idén milyen termékekre volt a legnagyobb igény a handmade by vidu műhelyben. Ha kiváncsi vagy kövesd a facebook oldalamat, hamarosan megosztok egy írást erről is . :)

karácsonyi hangulat mifelénk :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések