Készíts praktikus táblákat a konyhába!

    


    A takarékos és környezetkímélő háztartás egyik fontos alapelve, hogy csak azt az élelmiszert vásároljuk meg, amelyet el is fogyasztunk. Sajnos sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerült betartani ezt az alapszabályt, így nem csak az élelmiszert pazaroljuk, hanem a rá költött pénzt is. Minden, amihez a pazarlás kapcsolódik kihat a környezetre, mindazért ami a mi jólétünket biztosítja, a környezet áldozza fel magát. Például a külföldi áru behozatalához szükséges káros anyagok kibocsájtásával, a műanyag csomagolás előállításával, a keletkező hulladék helytelen szelektációjával.

    A halmozás mögött sok esetben a figyelmetlenség és lustaság áll. Lemegyek a boltba kenyérért, de veszek még vajat és mustárt is mert nem vagyok biztos benne, hogy van a hűtőben. Mikor hazaérek, látom, hogy bizony egyikre sem lett volna szükség. A terméknek lejár a szavatossága, mert nem győzöm elfogyasztani. Kidobom a vegyes hulladékba, mert nincs kedvem kiűríteni a mustáros üveget.

Mi a megoldás? 

    - listát vezetek az élelmiszerekről, ha másról nem, legalább a hosszabb szavatosságúakról, mint. pl. a liszt, tészta, befőttek, lekvárok, fűszerek stb.

    -listát vezetek a fagyasztó tartalmáról

   - előre betervezem a heti menüt, azzal a céllal, hogy mielőbb elfogyasszam a korábban beszerzett élelmiszereket. Csak a hiányzó alapanyagokat vásárolom  meg

    - bevásárló listát írok minden vásárlás előtt

    - viszek magammal otthonról bevásárló táskát, vagy kosarat és tasakokat zöldségre, gyümölcsre és pékárura, ezzel is csökkentve a hazahozott hulladék mennyiségét

    - szelektálom a hulladékot: ételmaradék, papír, műanyag, üveg.

    - a bevállalósak kipróbálhatják a házi komposztálást is


     Az alábbiakban egy olyan ötletet mutatok Nektek, amit a napokban készítettem el, egy ügyes kis segítőt a mindennapokhoz. A hűtőre két praktikus táblát helyeztem el, az egyikre a fagyasztónk tartalmát jegyeztem fel, a másikra pedig a heti menüt. Korábban egyszerű irodai papírt használtam erre a célra, ez viszont egy sokkal praktikusabb megoldás.  Egyrészt nem kell naphosszat azon törnöm a fejem, hogy mit főzzek másnap, elég a héten egyszer nekifutnom a témának, másrészt a boltba sem kell napi szinten leszaladgálni. Próbáljátok ki Ti is, max 20 perc és kész is! :)



Mire lesz szükséged?

- A4 méretű fehér tábla

- Fényes tükör karton

- Scrapbooking papirok, matricák

- vonalzó

- olló

- stiftes ragasztó

- öntapadó mágnescsik

- filctoll és rongy

beszerzési hely: papírüzlet




    Mindkét táblának keretet készitünk a scrapbooking papirból. Vonalzóval lemérjük az oldalait, levágjuk a megfelelő hosszúságú és szélességű csikokat, majd ráragasztjuk a tábla peremére. A keretre témához illő matricákat ragasztunk. A feliratokat is bátran összeállithatjuk matricákból, de fel is rajzolhatjuk őket a táblafilccel. A tábla hátuljára kerüljön öntapadó mágnes, igy könnyedén megtapad a hűtő oldalán! :)  Ennyi az egész! :) 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések