Tavaszi fülbevaló pille palackból




                 Az üres palackok újrahasznosítására számtalan lehetőség kínálkozik. Egy kis kreativitással lehet belőle madáretető, virágcserép, üvegház, tolltartó, vakondűző, vagy alapanyagul szolgálhat ékszer készítéshez is.
            Az újrahasznosítás, azaz recikláció elsősorban a tudatos életmóddal függ össze. A fenntartható fejlődés alapvető követelménye. Fontos, hogy felismerjük a tárgyak tulajdonságait és azokat teljes mértékben képesek legyünk kihasználni. A legjobb, ha már a gyerekeinket erre a gondolkodásmódra neveljük, hogy később mindez automatikus legyen a számukra. Tegyünk egy próbát: készítsünk gyermekeinkkel különböző megtisztított háztartási hulladékból, pl. joghurtos dobozból, tisztító szerek dobozaiból, papír gurigábó, reklámpapírból saját tervezésű játékokat, lakásdíszeket. Biztosan jó móka lesz!
Ez alkalommal viszont a mindenki számára jól ismert PET palackból készült fülbevaló készítésének titkaiba lesünk bele. Egészen meglepő, hogy ebből a hétköznapi hulladékból, milyen mutatós kiegészítőt lehet létrehozni!  

Mutatok néhány olyan alkotót, aki kimondottan erre építették fel  tevékenységüket: 




Mit szólnátok, ha megpróbálnánk összehozni hasonlót, mondjuk egy ilyent: 



Amire szükségünk lesz:
-          Törlőrongy
-          Papír
-          Fekete filctoll
-          Sniccer
-          Színes pille palackok, egyhasználatos műanyag poharak
-          Különböző formájú, méretű gyöngyök
-          2db. Kampós fülbevaló alap
-          0,25 mm-es drót – a kapmpó színéhez hangolva
-          csípőfogó
-          Olló, körömnyíró olló
-          Körömreszelő
-         

Előkészületek
Mossuk ki az üvegeket és szárítsuk meg őket! Másoljuk át a 3 db. virág sablont  egy klasszikus irodai papírra majd vágjuk ki a formákat! Tervezzük meg az ékszert, gondoljuk át, mely színeket akarjuk kombinálni és milyen sorrendben.


 Vágjuk le a palackok felső, gömbölyített részét. Ha nem sikerült teljesen kiszárítani, itassuk fel a belsejükben felhalmozódott nedveséget!



A rétegek elkészítése 
A palackokból vágjunk ki kisebb-nagyobb négyzeteket, akkorákat, hogy elférjenek rajtuk a virág minták. Filctoll segítségével párosával rajzoljuk fel a virágokat a négyzetekre. 


Most jön a neheze: körömnyíró olló segítségével óvatosan vágjuk ki a virágokat. Igyekezzünk a szirmokat egyformára alakítani, majd picit reszeljük le a széleket, hogy ne legyenek túl élesek. Miután ezzel megvagyunk, az összes szirmot hajtsuk be a közepe felé, hogy tölcsért alkosson. Ezt elsősorban a nagyobb méretűekkel végezzük el, a kisebbeket elég enyhébben behajlítani. Végül az összes virág közepét szúrjuk át tűvel.

A virág összeállítása 
A virágokat sorakoztassuk egymásra: legalulra kerüljön a legnagyobb, leghosszabb szirmokkal rendelkező virág, felülre pedig a legkisebb. Vágjunk le kb. 10 cm hosszú drótot és fűzzük fel a virágokat. A legnagyobb virág az utolsó, amit felfűzünk, erre kerüljön néhány szem kásagyöngy aztán egy-egy nagyobb gyöngyszem. Egy kásagyönggyel zárjuk  a sort majd a drótot visszavezetjük az előző gyöngyökbe. Húzzuk meg alaposan és vágjuk le a felesleget.



A fülbevaló 
A drót másik végére, amely a virág tetejéből kandikál, fűzzünk egy nagyobb gyöngyöt és a fülbevaló kampót. Kanyarítsuk vissza a drótot, fűzzük bele abba a gyöngybe, amibe előbb is, most viszont az ellenkező irányból! Így megkapjuk a hurkot, amelynek a közepén a fülbevaló kampónk helyezkedik el. A hurkot ne húzzuk túl feszesre, hagyjunk mozgásteret az ékszernek! A drótunk végét dolgozzuk el, azaz néhányszor tekerjük fel a virágszirmok és a gyöngy közötti részen majd csípjük le a maradékot! Végül nem marad más hátra mint a leírtak alapján elkészíteni a fülbevaló párját!
Tipp: Ha belejöttünk az alkotásba, nekiállhatunk egy hozzá illő nyaklánc megfűzésébe is.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések