Kipp-kopp, ki kopog? Á, senki, csak néhány lyukat ütök a bőrbe, hogy cipő legyen belőle





   Minden városban akad egy-két cipész, pontosabban bőrmű javító, foltozó, de hagyományos értelemben vett cipőkészítő után hiába kutatnánk.

Egyébként is, ki lenne az az elvetemült, aki a 21. században méretre gyártatná az éppen aktuális évszakhoz megfelelő lábbelijét, ha bármelyik plázában negyedáron (és halkan szólva, sok esetben negyed olyan minőségben) vehetné meg az aktuálisan menő 1- 2 párt (hiszen az nem illik a zöld szoknyához, kell az a másik barna szandál is).

Lényeg a lényeg, cipőkészítőből kevés van, ahogy az igény sem túl magas az ő különleges és értékes tevékenységükre. Gondoljunk csak bele, őseink annakidején hány esztendeig taposták ugyanazt a csizmát! Ma egy év is elég ahhoz, hogy egy-egy lábbeli a kukában végezze, leválik a talpa, elszakad, kicsámpásodik, meghorzsolódik, meg egyébként is mindegy már, úgyis kiment a divatból. Feltámasztani ezt a mesterséget tehát komoly kihívás, de megéri!

Az egyik módja, hogy egyenesen belecsapunk a levesbe és kinyitjuk a kapukat. Gyere el, csináld meg, megmutatom hogy kell! Az ember már csak a vicc kedvéért is elmegy, hogy megnézze, hogy a nyavajában tud valaki cipészkedni, hisz az már milyen retró! És működik! Miért? Mert menő dolog saját készítésű cipőben járni!

Pontosan ebben a szellemben indította Franca Festorazzo cipőkészítő workshopjait. Kézművesként bejárta Magyarország fesztiváljait, ahol nem kis kihívás volt végigdolgozni egy-egy napot, hiszen reggeltől estig, megállás nélkül folyt az alkotómunka. Korábban nem lábbeliket, hanem ékszereket készített. A cipőkészítés iránt érzett szerelem pár éve lángolt fel az egy fesztiválon, ahol Franka elkészítette első saruját. Úgy érezte, ebben önmagára talált és elhivatottan belevágott a tanulásba.  Bekuckózott  budapesti műhelyébe és különféle fazonokkal kísérletezett. Mikorra elegendő tapasztalatot szerzett az egyes típusok összeállításában, workshopok szervezésébe kezdett. Kinálatában szinte minden szezonra akad egy-egy izgalmas ötlet. A nyár a saruké, vászoncipőké, tavasszal és ősszel mokaszinok, nemezpapucsok, babacipők készülnek. A repertoárt egyéb „lábas“ kiegészítők is bővítik , mint például az ombre harisnya batikolás.

2017. február 23- án Handmade by Vidu szervezésében Franka látogatást tett a szlovákiai Érsekújvárba, ahol egy családias hangulatú workshopot vezényelt le. Az érdeklődők Felvidék különböző községeiből gyűltek össze, hogy mokaszint illetve nemezpapucsot készítsenek. Az elégedettségre való tekintettel bűn lenne elmulasztani egy sarukészítő alkotóműhelyet, így már mindenki izgatottan várja a nyarat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések