Az életre kelt Magyar népmesék




Rendhagyó megnyi- tóval indította a 2015-ös nyári szezont a (Kéz)Művészeti Akciók Besenyőn. Az eseményre a kézműves műhely mellett elhelyezkedő udvaron került sor, amely egyben az otthonunk része volt. A rendezvény a hagyonányőrzés jegyében a Magyar népmesék hangulatát idézte fel, amelyen színes program várta az idelátogatókat. A fellépők között meg kell említeni a zsitvabesenyői citeraegyüttest Ožvad Norbert vezetésével, Gubo Lászlót gitárjátékával és Duba Attila mesemondót.

A kísérő programok között főként a kézművességre került hangsúly. A verandán kialakított kiállításon több helyi alkotó munkáját tekinthettük meg. Néhány múltat idéző fotó is közszemlére került, ahol főként Zsitvabesenyő jellegzetes népviselete és a hétköznapjainak jelenségeiből kaptunk kóstolót. Az érdeklődők különféle kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A gyerekek néhány ügyességi játékot is kipróbálhattak, majd nekivetemedhettek a kerítésen elhelyezett óriáskifestőnek.
Megszólítottuk a helyi kistermelőket, hozzák el portékájukat és teret kaptak a fiatal tehetségek. A tizenévesek részvétele mellett ugyanígy kiemelhetjük az idősebb korosztály aktivitását, amely meglepően nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a szervezésbe. A szomjúság oltására házi készítésű mentás üdítőt kínáltunk, az éhesek pedig megkóstolhatták a hagyományos kulcsos kalácsot a zsitvabesenyői Szépkorúak jóvoltából.
A családias atmoszféra nagyrészt annak volt köszönhető, hogy minden korosztály képviselte magát a szervezőségben. Ez valahol egy nagy kihívás volt, hiszen manapság nem könnyű együttműködésre bírni több generációt egy cél érdekében.



    






 Fotók: Gubo Brigitta, Szakszon Norbert, Jančár Arnold, Pócs Hajnalka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések